Puro Dolabı İmalatı, Puro Dolabı Yaptırmak

puro dolabı yapımı imalatı

Puro dolabı yaptırıp bütün purolarını büyük ve güzel bir puro dolabında saklamak her puroseven tüketicinin aklında olan bir istektir. 

 

Her purosevenin çok sayıda puro stoğu yapmaya başladığı ilk andan itibaren aklına gelen ilk şey bir puro dolabı sahibi olmaktır. Aslında puro dolapları dışarıdan bakıldığında bir dolaptan başka bir şey değildir ve bizim ülkemizde ki muhteşem marangozluk ile beraber ortaya çok güzel dolapların çıkacağı düşünülebilir. Ama maalesef gerçekte bir puro dolabı yapımı ülkemizde neredeyse imkansızdır. Puro dolabı imalatı için aslında ülkemizde çok iyi marangozlar ve işçiliği çok iyi olan zanaatkarlar mevcut. Fakat puro dolabı yapımı için gerekli olan asıl malzeme İspanyol Sedir Ağacı, diğer adı ile Spanish Ceddar maalesef güney Amerika ve Güney Afrika'daki bazı çiftlkler hariç hiçbir yerde yetişmiyor. Ağaç Dünya'da sadece gitar ve humidor yapımında kullanılıyor ve çok pahalı. Ülkemizde ithalatı için minimum bir metreküp değeri var ve bu metreküp ile 2 nesile yetebilecek puro dolabı imal edilebiliyor. Öyle bir ithalatın mümkünü olmadığı için aslında bu ağacın ülkemizde olamayacağını farz edebiliriz. 

 

Eğer her şeye rağmen bir puro dolabı yaptırma hayaliniz var ise ilk önce içerisinde kullanılacak ağacın ispanyol sedir ağacı olduğunu kanıtlayan bir belge isteyin çünkü bu iş için çok para ödüyor olacaksınız. Bu belgede ağaç için ya spanish ceddar yada Cedrela odorata yazması gerekmektedir. Puro dolabı yapımında ya da bir dolabında olması gereken özelliklerden kısaca bahsetmek gerekirse öncelikle iç dizayn nemin dolap içerisinde sağlıklı bir şekilde gezebileceği bir şekilde dizayn edilmeli. Her rafta purolar aynı nem seviyesinde olmalı. Bildiğiniz gibi nem yukarı haraket eder ve alttan bir nemlendirici cihaz koyup nemi içeride aşağıdan yukarı değil yukardan aşağı gelebilecek şekilde dizayn edemezseniz nem hiç bir zaman sabit olmayacaktır. Genelde puro dolabı imalatında en dikkat edilmesi gereken şey nemin homojen dağılımıdır. Puro dolabı yapımında genelde 2 problem çok ortaya çıkar, birincisi ya en alttaki purolar nem aşağıda kısılı kaldığı için çok nemlenir ve patlar, yada nemlendirici fan yetersiz olduğu için nem yukarı çıkar ve döngü sağlayamadığı için yukarıdaki puroları çok nemlendirir. Homojen nem dağılımı olmaması sebebi ile bazı raflarda kuru kalabilir. Bu dengesizlik malesef 100 cm üzeri dolaplarda çok görülür. Eğer birde dolabınız gerçek ve kanıtlanmış bir ispanyol sedir ağacı değilse nem alışverişine bir katkısı olmayacak ve nemin puro dolabı içerisinde çok sağlıksız bir şekilde dağılmasına sebebiyet verecektir. Bununla birlkte puro raflarının alt kısmındaki boşlukların şekli, genişliği, baktığı yön, raflara konabilecek puro adetleri doğru bir şekilde hesap edilmez ise puro dolabınız başınıza çok masraflı bir zarara yol açabilir. 

 

Bildiğiniz gibi nem kendi başına haraket eden bir değer değildir ve havanın neme doyma kapasitesi olarak telaffuz edilebilir. Sıcaklık arttıkça doyma kapasitesi artar, sıcaklık azaldıkça doyma kapasitesi azalır. Yani nem değeri aslında tamamen sıcaklığa bağlıdır ve belirli bir alanda belirli bir sıvının nem değerini sıcaklık belirler. Sıcaklık arttıkça nem artar, sıcaklık azaldıkça nem azalır. 120 cm ve üzeri dolaplarda nem kontrolü sağlamak neredeyse imkansızdır ya da derme çatma bir çözümdür. 120 cm üzeri dolaplarda termo elektronik ve mümkünse beslemeli bir soğutma sistemi olması en doğru kullanımdır. Dolap arkasındaki fanlar ayrıca dolap içerisine nemin de kusursuz bir homojenlikte dağılmasına olanak sağlar. Sabit sıcaklık ve fanlar sayesinde dolap içerisinde her rafta aynı nem seviyesine sahip olacağınızı rahatlıkla söylebilirim. 120 cm üzeri bir dolapta en alttan bir nemlendirici koyarak o dolabı sağlıklı bir şekilde nemlendirme imkanınız yoktur. raflar arasında nem değerleri çok değişken olacaktır. Buna özellikle dikkat etmenizi öneririm. Eğer bir de dolap ispanyol sedir ağacı değil ve iç dizaynı hiç puro dolabı görmemiş birisi tarafından yapılırsa o zaman paranız malesef heba olacaktır. 

 

İspanyol sedir ağaçları humidor ve puro dolabı imalatında kapasite le doğru orantılı olarak kullanılmaktadır. Bugün 10000 dolara satılan en pahalı humidorlarda bile 3-4 mm ispanyol sedir ağacı kullanılmakta , bu en pahalı elektronik dolaplarda 7-8 mm yada 1 cm i bulmaktadır. Ağaç Çin ve ABD dahil çok pahalıdır ve bunun üzerinde bir kullanıma uygun değildir. Eğer 1 cm ispanyol sedir ağacından bir humidor isterseniz ağacın anavatanı dahl çok astronomik paralar istiyor olacaklardır. Bu gümrük ve nakliye koşulları göz önüne alındığında bu şekilde bir humidor veya puro dolabı imalatı imkansızdır. Aslına bakarsanız matematik ortadır. S.T. Dupont, Hermes, Eli Blue gibi çok yüklü fiyatlara humidor satan firmaların yapamadığını bizim 1/100 fiyatına burada yada başka bir ülkede 3 katı ispanyol sedir ağacı kullanarak yapma şansımız yoktur. Bu orijinali Küba'da 100 dolar puroyu ülkemizde 40 dolara almamız ve onun orijinal puro olduğunu iddia etmemiz ile aynı şeydir. Keşke puro dolabı yapımını doğru bir şekilde bu ağacı tedarik edebiliyor ve yapabiliyor olsak. Fakat malesef mümkün değil.

 

Puro dolabı iç dizaynında şekil olarak olması gerekenleri ve 120 cm üzeri bir dolapta en doğrusunun soğutuculu bir dolap olması gerektiğinden bahsettik. Son olarak doğru puro dolabı yapımının malesef neden ülkemizde yapılamadığını açıkladım. Bununla birlikte unutmamalısınız ki purolarımız çok değerli ve her geçen gün değerlenmekte. İspanyol sedir ağacının özelliklerini mümkünse başka yabancı kaynaklardan da araştırmanızı tavsiye ederim.

 

 

Etiketler: puro dolabı imalatı, puro dolabı yapımı, puro dolabı
Ocak 19, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR