Puro nemlendirme ve çeşitleri

Puro nemlendirme ve çeşitleri

Puro içerken en dikkat etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğru bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız zevk yada tat maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. bütün saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve içime hazır tutmak içindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.

 %65 ile %75 nem değerleri arasında içilen bir puro ideal nem değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine göre gayet uygun ve içilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken başka bir kişi bu nem değerinin puroya yazık edilen bir değer olduğunu ve asla içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. 

Peki nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değiştirmektedir diye soracak olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, duman azalır ve içimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, içimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna zaman ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimse en iyi değer bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.

Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah madde ortalama 6 ay içerisinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem verme üzerine kurulu bu sistem sıcaklıktan bağımsız olmadığı için belirli bir zaman içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca fazla sıcaklık değişimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri sağlamak için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu değer iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz yüksek nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir. 

Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sürekli ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en iyi seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem alma hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Gece gündüz yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde yüksek nem değerlerinde çift taraflı çalışarak sabit bir nem değeri sağlamasıdır. 

Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. 

Bütün bu bilgiler dahilinde unutulmamalıdır ki bahsettiğimiz bütün bu nem değerleri bulunulan ortamdaki sıcaklığa bağlıdır. Sıcaklığı hiç bir zaman göz ardı etmeyin ve bu değerleri kusursuz sağlamak için iyi bir humidor edinin. Sevgiler

Etiketler: puro nemlendirme, boveda, nemlendirici, puro nemlendirici, puro nemlendirme çeşitleri
Mart 05, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR